Programma Working on a dream?


Het programma voor TEDxYouth@Delft 2013 staat. Verwacht een zeer gevarieerde dag boordevol techniek, entertainment en design. De muziekacts houden we nog even geheim, maar alle sprekers vind je hieronder. Het kan zijn dat op het laatste moment nog iets in de volgorde gaat wijzigen. Tijdens de lunch kun je deelnemen aan verschillende workshops, maar dat hoef niet. Er staan dan ook allerlei (jonge) technische bedrijven in de foyer die je graag vertellen over de laatste technische ontwikkelingen.

Pieter van Boheemen – eigenzinnige biotechnicus

Bij Waag Society heeft Pieter het Open Wetlab geopend, een biolaboratorium voor hackers. Elektronica en software leerde hij zichzelf aan, maar voor biotechnologie moest hij nog naar de universiteit. In het Open Wetlab kan iedereen nu spelenderwijs van alles met DNA, eiwitten en bioreactors uitproberen. Pieter begon bijvoorbeeld een eigen bedrijf in Malariatests.
Wat zou jij daar willen doen?

Thomas van der Want – zanger van Soul Sister Dance Revolution

‘Toen ik 14 jaar was raakte ik betoverd door rockmuziek. Voor mij was het maken van rockmuziek het mooiste en knapste dat je als mens kon doen en het begon bij me te jeuken. Ik wilde dat ook! Tien jaar later jeukt het nog steeds. Sterker nog, het jeukt als nooit tevoren en ik ben niet de enige ;-)

Mirte Kraaijkamp – wereldkampioen roeien

‘Toen ik in Delft ging studeren ben ik gaan roeien bij Laga. Gewoon voor de lol’. Daaraan kwam een abrupt einde tijdens een goed feest. Daarna kon ik nog maar aan een dingen denken; ik wil roeien, en ik wil hard roeien en dat is precies wat ik heb gedaan. Maar niet voordat ik eerst iets moest uitvinden.’

Jip Eilbracht

Jip studeert industrieel ontwerpen. Een halfjaar studeren en wonen in Istanbul in een ongemeubileerde kamer inspireerde hem om hele gewone zaken op een bijzondere manier aan te pakken door met een frisse blik om zich heen te kijken. Die blik gebruikt hij ook in Nederland. Hij ontwikkelde een technische toepassing voor de DJ Booth. De jongens van ID&T zaten niet te slapen en hebben al gesprekken met hem gevoerd.

 

Freek Zonderland

Natuurlijk zou Freek na z’n Vwo-diploma naar een vervolgopleiding gaan!
Twee pogingen verder was Freek er achter dat het niet lukte! Hij kon niet meer in de klas zitten. “Iets wat niet goed voelt daar kan ik mij niet toe zetten”.
Iets met film of fotografie dat voelde wel goed. Maar hoe nu verder al je absoluut niet meer naar een school of universiteit wilt…
Op dit moment is zijn eerste korte film: Rode Gordijnen doorgedrongen tot filmfestivals in de V.S., Engeland en Spanje. Op het festival in Spanje won hij al de publieksprijs en de prijs voor de beste buitenlandse film.

Theatermaker, clown en vrijwilliger in het ziekenhuis op de kinderafdeling dat is Lidion Zierikzee. 27 jaar oud, een tikkeltje gek en boordevol passie en levenslust. Ze duikelt door het leven, maakt continu fouten, twijfelt vaak aan zichzelf en kan heel goed van alles laten mislukken.

Loekie Mulder studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In 2012 werkte ze mee aan collectie van niemand minder dan Victor en Rolf. In 2013 showde Loekie haar eigen examencollectie op de Amsterdam Fashion Week en de Prague Design and Fashion Week. En onlangs liepen de modellen van Hollands Next Topmodel in de finaleshow in haar ontwerpen! Meer lezen kan op www.loekiemulder.nl

 

 

Internetpersonality Ikenna Azuike met een passie voor Afrika heeft een goed bekeken satirische show op YouTube What’s Up Africa. Ook is hij een van de oprichters Strawberry Earth, want duurzaamheid MOET hip! Een ding is zeker, deze talk mag je niet missen.

 

Sjaak Borsboom is een van de (eigen)wijze koks van Gastrovan. Drie jongens die een camper ombouwden tot keuken en de wereld introkken op zoek naar authentieke recepten en verhalen. Over hun ervaringen schreven ze een kookboek annex reisveslag. Onlangs werd dit boek ‘Gastrovan, met je neus in de boter’ genomineerd als beste kookboek van 2013!

 

“Bijna alles wat groots is, is gedaan door jongeren” (Benjamin Disraeli) is de lijfspreuk van Esther Peeters. Zij zet zich als voorzitter van de Nationale Jeugdraad dagelijks in om de stem van jongeren te laten horen bijvoorbeeld op het gebied van jeugdwerkloosheid, onderwijs en duurzaamheid. Zoals Esther zelf zegt: ‘jongeren hebben de energie om de wereld te veranderen. Wij denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.’

 

Julian Yoshi van Vliet is surfer en repareert boards op FAST in Scheveningen. Hij studeerde duurzaam ontwerpen en maakt zich nu met zijn eigen bedrijf JY boards sterk voor duurzaam gemaakte surfboards uit gerecyclede en duurzame grondstoffen.