verslag TEDxYouth 2012

De allereerste TEDxYouth@Delft was een groot succes! Lees op deze pagina’s de verslagen van de 12 verschillende TEDTalks geschreven door VU-studenten Sara Hoefnagel en Rissan Slaghek.

Mattho Mandersloot
“Walk on road, hm? Walk left side, safe. Walk right side, safe. Walk middle, sooner or later. Get squish just like grape. Here, karate, same thing. Either you karate do “yes” or karate do “no.” You karate do “guess so,” just like grape. Understand?”
Aspirerend wereldkampioen Taekwondo Poomsae Mattho Mandersloot begon zijn toespraak met deze quote uit de film Karate Kid uit 1984. Na het zien van deze film wist Mattho het namelijk zeker: hij wilde wereldkampioen worden. “Just do, no questions”. Lees hier de volledige TEDTalk van Mattho.

Karim Amrani
Volgens Karim bezit elk mens een superkracht, maar die kracht wordt tegen gehouden door drie duistere obstakels. Oftewel: Ruis, geestdodend werk en falen. Gedurende zijn YouthTalk illustreerde Karim ieder obstakel met een voorbeeld uit zijn eigen leven. Het identificeren en overwinnen van deze drie valkuilen, hebben hem gebracht tot het punt in zijn carrière waar hij nu is. Lees hier de Volledige TEDTalk van Karim.

Maarten Hunnink
Van jongs af aan lezen we over ridders en jonkvrouwen, verhalen met een traan en een lach, maar altijd een ‘happy end’. Al op vroege leeftijd kwam Maarten er achter dat er in de echte wereld vaak geen ‘happy end’ was. Zo kwam hij er achter dat er dagelijks leven helemaal niet zo rooskleurig was. Maar ja, wat kun je hier als tienjarig jongetje aan doen, was de grote vraag. Niet zo heel veel, iets kleins, hij werd lid van Green Peace. Als puber kwam hij er achter dat meisjes ook wel erg leuk waren, misschien wel leuker dan de wereld verbeteren – als we hem even letterlijk citeren. Het ‘Ik ga de wereld verbeteren idee’ kwam dus even op een laag pitje te staan. Lees hier de volledig TEDTalk van Maarten.

Boyan Slat
Als wij tegenwoordig een koekje kopen, zit dit koekje in een folie, in een bakje, in een verpakking en vervolgens in een doos en Boyan vroeg zich af waar dit allemaal voor nodig is. Koekjes worden bijna beter beschermd dan nucleair afval, wat volgens hem aan de basis staat voor hetgeen waar hij zich voor inzet. Tijdens zijn duikvakanties ergerde hij zich namelijk groen en geel aan het rondzwervende plastic dat zich op het strand en in de wateren bevond. De oceanen zitten vol met plastic, wat een direct gevolg heeft op het zeeleven, maar ook op de voedselketen waar wij als mens ook deel van uit maken. Lees hier de volledige TEDTalk van Boyan.

Bilal al Mashta
Tijdens de vele colleges die Bilal volgde voor zijn studie Rechten, werd er een karakter geboren. Op zijn kladblok ontstond Baby Matmut, een poppetje dat gelijk bij iedereen in de smaak viel. De vrouwen vonden hem schattig en de mannen eerlijk gezegd ook. Baby Matmut bleek het begin te zijn voor een verandering in het leven van Bilal. Baby Matmut was populair onder zijn vrienden, dus er werd een shirt gedrukt met Baby Matmut. Dit was het begin van een familie, die dusdanig werd uitgebreid, dat er een heuse wereld ontstond: ‘The World of Guy Vernes’. Lees hier de volledige TEDTalk van Bilal.

Anna Oosterling
Veel van de sprekers op TEDxYouth@Delft hadden een duidelijke droom, een visie, een idee waar zij naartoe werkten. Voor Anna gold dit niet, zij had namelijk niet echt een bepaalde droom, zij wist eigenlijk niet eens af van het bestaan van de droom die zij nu leidt. Anna is namelijk tourmanager, van de band Chef’ Special en is op toevallige wijze aan deze baan gekomen. Lees hier de volledige TEDTalk van Anna.

Nele Van Driessche
Er kunnen niet veel mensen zeggen dat zij op hun zeventiende al een kookboek uitgebracht hebben. Nele Van Driessche heeft onlangs een eigen kookboek uitgebracht speciaal voor diabetici en hun ouders. Door haar ervaringen van de ziekte te delen probeert zij, samen met haar vierentwintig favoriete – suikervrije – recepten, haar lotgenoten een hart onder de riem te steken en duidelijk te maken dat je ook met diabetes lekker kunt eten. Lees hier de volledige TEDTalk van Nele.

Olivier Zwolsman
Na zijn studie Antropologie besloot Olivier om ontwikkelingswerk te gaan doen in Peru. Hier kwam hij in aanraking met de erbarmelijke omstandigheden waarin de bewoners van de sloppenwijken verkeerden. De enorme hoeveelheid rondslingerend afval in deze wijken bleef hem bij. Tijdens een cursus op zijn werk kwam de vraag naar boven of je iets kon bedenken waar de markt écht op zat te wachten. Hieruit kwam het idee om ‘iets met vuilniszakken’ te doen. Het eerste idee voor de ‘My Louis’ was geboren. Lees hier de volledige TEDTalk van Olivier.

Sven Snel
Al tijdens de basisschool was Sven een jongetje met een levendige fantasie, die boven alles droomde van avontuur. Na zijn middelbare school carrière kwam hij terecht op de MBO-opleiding Facility Management en via een stage ging hij aan de slag bij een hotel in Amsterdam. De hoteleigenaar had bepaalde overtuigingen over het gedrag en de houding die zijn werknemers moesten aannemen in zijn hotel. De wijze waarop deze manager zijn visie had weten te implementeren en overbrengen naar zijn werknemers vond Sven prachtig en het interesseerde hem dan ook verbazingwekkend veel. Na zijn studie besloot Sven om niet verder te studeren, maar om ervaring en inspiratie op te doen in het Amsterdamse hotelleven. Hij kwam op het idee om een parkeergelegenheid op Schiphol te combineren met het concept van een hotel. In principe liep dit goed, maar toch bleek het niet geheel aan te sluiten bij de wensen van zijn klanten. Lees hier de volledig TEDTalk van Sven.

Djuna Maes
Djuna Maes werd een paar jaar geleden getroffen door de ziekte CF (taaislijmziekte), waarvan zij met name last had van haar longen. Op een gegeven moment kreeg ze nog maar 25% van de benodigde zuurstof binnen, waardoor er besloten werd om een longtransplantatie uit te voeren. Na een aantal maanden bleek dat haar ‘nieuwe longen’ werden afgestoten door haar lichaam, wat resulteerde in een nog groter verlies van longfunctie. Lees hier de volledige TEDTalk van Djuna.

Yoram Mekking
Yoram opende zijn toespraak door een typerend beeld te schetsen van de middelbare school. Saaie rijtjes leren, antwoorden uit boeken halen, regels volgen. Terwijl in het dagelijks leven er iets totaal anders van een mens wordt verwacht. Verbanden leggen, samenwerken en out of the box denken, dat zijn de ingrediënten om te overleven. Volgens Yoram moet de traditionele wijze van leren anders kunnen. Lees hier de volledige TEDTalk van Yoram.

Nout van Zon
Met de woorden “Iedereen hier kan astronaut worden” viel Nout van Zon met de deur in huis bij zijn TEDxYouthTalk. Het bleek het begin van een spontane, vlotte toespraak over zijn passie: ruimtevaart. Na een inleidend achtergrondverhaal, inclusief foto’s van hem als kind in een zelf geknutseld astronautenpak ter illustratie, kwam hij ter zake. Een wedstrijd, geïnitieerd door de KLM, waarin een reis naar de ruimte de hoofdprijs was, bood Nout de mogelijkheid om zijn jongensdroom in vervulling te laten gaan. Lees hier de volledig TEDTalk van Nout.