TEDxYouth@Delft 2015

Het programma van TEDxTYouth@Delft 2015 bracht eenzeer gevarieerde dag boordevol techniek, entertainment en design. Tijdens de lunch kon je deelnemen aan verschillende workshops. Er stonden ook allerlei (jonge) technische bedrijven in de foyer die je graag vertelden over de laatste technische ontwikkelingen.


Bioplastic uit dode kevers
Ze haalde al de nationale en internationale pers met haar kevers. In Nederland worden wekelijks tientallen kilo’s dode kevers weggegooid. Zonde,  daar moet toch iets mee te doen zijn, dacht Aagje Hoekstra en bedacht een ingenieuze manier om het pantser van deze beestjes om te zetten tot een bioplastic.

De waarde van afvalmateriaal
Leonie & Lois kijken anders naar afvalmateriaal. Dit wordt niet gezien als afval maar als grondstof voor een nieuw materiaal. Van dit nieuwe materiaal ontwerpen deze twee zeer creatieve meiden verschillende producten zoals lampenkappen, krukzittingen en vlinderstrikjes. Dit hele proces en deze manier van werken laten ze graag zien op een laagdrempelige, toegankelijke manier met de gereedschappen en middelen die wij allemaal om ons heen kunnen vinden. Leonie & Lois willen hiermee laten zien hoe simpel en leuk het kan zijn om iets nieuws te maken van iets waar je eerst de waarde niet meer in zag.

Olympische droom
Casper Wolf is dertien jaar en droomt van een podiumplaats op de Olympische Spelen in 2020. Hij maakt deel uit van het Rookie Team Snowboarden Freestyle van de Nederlandse Skivereniging en heeft een beloftestaus van de NOC-NSF. Op dit moment zit hij op het Segbroek College in Den Haag in een speciale sportplan klas. Hierdoor kan hij makkelijker vrij krijgen voor trainingen en wedstrijden in het buitenland.

Een zonnig toekomstperspectief
Marjan van Aubel (1985) is een Nederlandse ontwerper, momenteel werkzaam in Londen. Ze is in 2012 afgestudeerd aan de Royal College of Art in London (MA) bij Design Products en in 2009 aan de Rietveld academie (BA), DesignLAB. Ze werkt als interdisciplinair ontwerper, gespecialiseerd in kruisbestuiving tussen wetenschap, design en duurzame energie.  Zo ontwierp ze ‘The Energy Collection’, een kast met daarin een servies met geïntegreerde zonnecellen. Dit project won de DOEN materiaalprijs 2012 en is te zien in het Vitra Design Museum (Duitsland) en de EDF Foundation Paris.Een mooi ander voorbeeld is de ‘Current Table’ (2014), een tafel waarbij het tafelblad uit zonnecellen bestaat, die energie opwekken uit omgevingslicht. Winnaar van de Interieur Awards 2014 (Kortrijk) en tentoongesteld tijdens de Salone Satellite in Milaan (2014), het Boijmans van Beuningen Museum (2014) en Droog Hotel in Amsterdam (2014). Tijdens haar TEDxYouth@Delft-Talk biedt Marjan ons een toekomst perspectief over hoe we zonnecellen op een esthetische en natuurlijke manier in ons dagelijks leven kunnen integreren.

Wat heb je liever; een stukje biefstuk of een sprinkhaan?
Bijna een derde van al het eten wordt weggegooid in de wereld, en dat is zonde vindt Dolf Grande. Zeker omdat in 2014 de wereldbevolking alweer met zo’n tachtig miljoen mensen is toegenomen. Eten wordt zo in de toekomst schaarser! De talk van Dolf Grande gaat over een veranderende voedselindustrie en passie voor eten. In Zuid-Afrika zag hij hoe kilo’s eten werden weggegooid in de supermarkt, terwijl een paar kilometer verderop mensen in honger leven. Door deze felle contradictie van arm en rijk en verwaarlozing van eten ontstond het idee van NEAT. Een soort eBay voor producten die onnodig weggegooid worden of bijna over datum gaan. Hij probeert nu eerst supermarkten en restaurants online met elkaar te laten samenwerken om zo deze etenswaren toch een plekje op de kaart te geven. Dit idee kan na de koelkast wel eens de nieuwe uitvinding worden, die voedselverspilling tegengaat. Met de komst van internet, smartphones en drones zal er namelijk ook in de voedselindustrie veel gaan veranderen!

Vrouwelijke datajournalist
Winny de Jong werkt op de redactie van OneWorld als datajournalist en volgt een studie journalistiek in Tilburg. En omdat er weinig leuker is dan werken – weekend is een achterhaald concept, en slapen is voor dummies ;) - tweet en blogt ze veel over datajournalistiek. In haar TEDxYouth@Delft-Talk vertelt ze over het belang van data en dat je niet direct alles moet geloven wat je leest en ziet.

Fotograaf van Jett Rebel
De 16-jarige Kamiel Scholten ontdekte een paar jaar geleden op Westerpop zijn talent en liefde voor fotografie. Inmiddels is Kamiel bij heel veel concerten en festivals backstage te vinden en maakt hij prachtige foto’s voor en van bands en dj’s zoals Chef’Special en Jett Rebel.

Online kledingruilen
Lonneke Boonzaaijer (28) is de oprichter van Swapp, een app waarmee je mode, sieraden en accessoires interactief met elkaar kunt ruilen. Dit idee ontstond tijdens haar studietijd waar Lonneke en haar vriendinnen vaak op feestjes met een ‘dresscode’ waren te vinden en ze veel in elkaar kledingkast doken. Eind januari gaat deze app online, wij kunnen niet wachten!

Passie voor onderbelichte verhalen
Loretta van der Horst is journalist en documentairemaker. Ze vertelt graag de verhalen die in het dagelijks nieuws minder zichtbaar zijn. Meestal gaan deze verhalen over mensenrechten in ontwikkelingslanden. Ze heeft zich de afgelopen jaren gericht op Latijns Amerika, waar ze o.a films maakte over drugshandel in de favelas van Rio de Janeiro, kinderprostitutie in de Amazone Jungle,  bendegeweld in Honduras en vrouwenhandel in Mexico. Ze brengt graag het menselijke verhaal achter de onpersoonlijke statistieken naar voren. In haar TedxTalk zal ze vertellen hoe ze haar passie en talent ontdekte en hoe ze die nu in dienst zet van het vertellen van boeiende maar onderbelichte verhalen.

Professionalising large scale event floor management
Huibert van Os, 30 jaar, opgegroeid in Europa, Azië en Latijns America en nu alweer 14 jaar in Nederland is geboren als ondernemer. Sinds 2013 leidt hij een organisatie die opereert in de Large Scale Events Market. Huibert wil de festival floor management markt te professionaliseren door studenten tijdens hun studie de ervaring en kennis te geven die ze nodig hebben om deze professionalisering door te voeren op het moment dat ze de arbeidsmarkt betreden en waarbij de markt dus ook om ze staat te trappelen!

De maakbare toekomst
Iets meer dan twee jaar geleden begon het Collectief met acht man aan een avontuur. Gedreven door een gezamenlijke passie voor technologie, design en ondernemerschap, bepakt zonder plan, maar verbonden door een gezamenlijke ambitie. Twee jaar later zijn zij actief in met name Delft, Singapore en Washington, hebben ze o.a. een tentoonstelling in Napels georganiseerd met Oculus Rift brillen, produceren ze software voor beeldherkenningstechnologie en starten ze hun eigen cafe en fablab/werkplek in Delft. Sean Pieters (1985) is een van de partners en afgestudeerd als architect met een passie voor duurzaamheid. Tijdens TedxYouth@Delft zal hij toelichten wat de drijfveer van het Collectief is.

Olmo van der Mast

Harry Glotzbach – stand-up comedy