Editie 2013

Een dag lang stond Theater de Veste in het teken van techniek, innovatie, design en jong talent. Elf prachtige sprekers vertelden in geest van het thema ŒWhat tickles you?¹ over hun ideeën en dromen.
Operazangeres Roza verraste door met een gevoelige aria vanuit de zaal, Remon Beeftink gaf een weergaloos optreden en workshop en beat-boxer Rudebeats zette aan het eind van de middag de zaal op zijn kop. Tijdens het lunchprogramma waren er diverse workshops en technische presentaties. Het was fantastisch en wat hadden wij een leuk publiek! Wij bedanken alle sprekers, deelnemers, vrijwilligers, bedrijven, subsidiënten en sponsoren voor hun inspiratie, steun, talent en vertrouwen.

Vanaf nu zijn de filmpjes hier te bekijken.

Thomas van der Want – maken van rockmuziek jeukt
‘Toen ik 14 jaar was raakte ik betoverd door rockmuziek. Voor mij was het maken van rockmuziek het mooiste en knapste dat je als mens kon doen en het begon bij me te jeuken. Ik wilde dat ook! Tien jaar later jeukt het nog steeds. Sterker nog, het jeukt als nooit tevoren en ik ben niet de enige bij wie het jeukt.

Als gitarist en zanger van Soul Sister Dance Revolution vertelde hij over zijn avonturen in muziekland.

Esther Peeters – Jongeren hebben de energie om de wereld te veranderen
“Bijna alles wat groots is, is gedaan door jongeren” (Benjamin Disraeli) is de lijfspreuk van Esther Peeters. Zij zet zich als voorzitter van de Nationale Jeugdraad dagelijks in om de stem van jongeren te laten horen bijvoorbeeld op het gebied van jeugdwerkloosheid, onderwijs en duurzaamheid. Zoals Esther zelf zegt: ‘jongeren hebben de energie om de wereld te veranderen. Wij denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.’

Esther werd op de basisschool gepest. Het had een behoorlijke invloed op haar en het had kunnen zijn dat ze een stil en verlegen meisje was geworden. Mede door de steun van familie en vrienden in haar buurt is ze blijven geloven in de talenten die ze van jongs af aan in haar draagt. Als je de talenten die je in je hebt weet te ontwikkelen kun je het verschil maken.

Loekie Mulder – Creativiteit is vooral een kwestie van doorzetten
Een creatief beroep willen we eigenlijk allemaal wel. Maar wat is er nodig om een creatief beroep uit te kunnen oefenen? Talent, inspiratie, aanleg. Creativiteit is volgens Loekie Mulder vooral een kwestie van hard werken, steeds maar weer doorgaan, van doorzettingsvermogen. Zij kwam er zelf achter tijdens haar studie.

Loekie Mulder studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Tijdens haar afstuderen moest ze antwoord geven op de vraag wat ze nou eigenlijk wilde laten zien met haar afstudeercollectie. Ze wil vrouwen tonen, die als ze haar kleding dragen zich mooi, krachtig en vrouwelijk voelen. Ze besloot kenmerken van vrouwen in de geschiedenis te gebruiken in haar collectie.

In 2012 werkte ze mee aan collectie van niemand minder dan Victor en Rolf. In 2013 showde Loekie haar eigen examencollectie op de Amsterdam Fashion Week en de Prague Design and Fashion Week. En onlangs liepen de modellen van Hollands Next Topmodel in de finaleshow in haar ontwerpen!

Remon Beeftink – Gotta be with somebody
Normaal gesproken staat Remon Beeftink met zijn band op het podium. Op TEDxYouth@Delft staat hij er alleen voor. Het publiek is daarom zijn “drummer”. Remon speelt het nummer ‘Gotta be with somebody’ van zijn debuutalbum ‘Arise!’

Rémon Beeftink (Leiden, 1984) studeert in 2011 als songwriter af aan de Fontys Rockacademie. Een jaar later verschijnt zijn EP ‘Hold On’, een verzameling van akoestische popsongs. Rémon heeft de smaak te pakken en formeert een band.

Vaak verliezen jonge singer-songwriters zich in de drang om anders te klinken dan de rest. Rémon Beeftink zet eigenzinnig zijn zeil tegen die wind in. Hij wil ons niet om de tuin te leiden met gekunstelde thema’s of holle klankexperimenten. Bovendien is het podium, en niet de partituur, zijn meest geliefde biotoop. Hij beschikt over de gave om een perfect popnummer te schrijven én dat ook op een dito wijze te brengen.

Remon Beeftink is misschien wel de buurjongen die we allemaal willen hebben. We willen hem plots door het raam horen spelen op een vrije donderdagnamiddag, terwijl we gebukt een taart in de oven schuiven, of met een zucht een enveloppe openscheuren met een mes. Zijn pop is een zacht kussen voor de vertwijfelingen van ons soms veel te complexe bestaan.

Lidion Zierikzee – Ik kan heel goed van alles laten mislukken
Lidion gelooft dat iedereen bijzonder is, krachtig en dat je goed weet wat je wil. Er zijn ook momenten dat je dat vergeet en dat je je afvraagt of je dat allemaal wel weet. Kinderen in moeilijke situaties zijn ook ‘vergeten’ dat ze de moeite waard zijn.

Lidion besloot na haar opleiding clown te worden. De wijze lessen die ze leerde tijdens deze opleiding
1) Zeg altijd ja. Ja tegen wie je bent en tegen de dingen die gebeuren. Ze gebeuren namelijk toch
2) Als je ja hebt gezegd: durf fouten te maken. Er zal van alles mis gaan en je kan er eigenlijk alleen maar om lachen
3) Blijf dromen

Door stug “ja” te blijven zeggen tegen wat er gebeurt benadert Lidion kinderen op een oncologie afdeling. Ze gaat mee in de richtingen die kinderen aangeven te willen gaan. Wat er ook gebeurt in je leven, groot of klein, je kunt altijd jezelf zijn en je bent altijd vrij. Soms heb je even een clownsneus nodig om je daar aan te herinneren. Waar je ook bent, wat je ook gaat doen, wat er ook gebeurt; je bent vrij.

Sjaak Borsboom – ik blijf spelen
Sjaak Borsboom laat zich zijn hele leven al leiden door zijn passies. De twee belangrijkste daarvan zijn snowboarden en eten. Hij begon aan een studie maar kwam er achter dat hij iemand van de praktijk is en werd op zijn 21e chef kok in het restaurant van zijn ouders. Tijdens vele omzwervingen in binnen- en buitenland leert hij van lokale mensen de praktijk van koken. Terug in Nederland organiseert hij op locatie lokale streekproeverijen.

Freek Zonderland – Doe wat goed voelt en overwin je angst
De mens begint perfect: iedereen vind een kind geweldig. Later moet je dingen leren, je moet naar school, je moet cijfers halen. Je moet presteren, aan regels voldoen voordat mensen je weer geweldig gaan vinden. Maar er komt een moment dat je het heft weer in eigen hand kan nemen.

Freek Zonderland neemt ons mee met zijn reis die hem heeft gebracht waar hij nu is.
Freek stopte met zijn studie om zijn hart te volgen. Hij ging na waarom de beslissing een goede is geweest en kwam uit op de volgende aspecten:

1) intuïtie; alleen jij zelf weet wat goed voelt
2) passie; je kan alleen ergens echt goed in worden als je er enthousiast over bent
3) angsten overwinnen; zonder risico te nemen zul je nooit grote dingen bereiken

Door af te wijken van gebaande paden komen mensen op plekken waar ze anders nooit zouden zijn gekomen.

Freek’s passie is films maken. Dat moet je volgens Freek gewoon doen. De dingen waar je niet goed in bent worden makkelijker en leuker als je weet waarvoor je het doet. Freek’s eerste films waren helemaal niet goed maar door stug vol te houden worden zijn films nu op festivals getoond en ontmoet hij interessante mensen.

Jip Eilbracht – Je eigen draai aan je omgeving geven
Jip Eilbracht ziet in afval dat hij tegenkomt op straat nieuwe gebruiksvoorwerpen. Tijdens een verblijf in Istanbul richt hij zijn kamer in met oude meubels die door anderen waren weggegooid. Hij kijkt op een andere manier naar materialen en omgevingen. In het buitenland is dat makkelijker, terug in Nederland probeerde Jip de vertaalslag te maken naar zijn thuissituatie.

Muziek is een andere passie van Jip. Hij is gefascineerd door hoe licht en beeld muziek kunnen versterken. De huidige generatie DJ’s staat achter een relatief saai meubel met een doorsnee laptop waar hij de hele tijd in tuurt. Jip besloot hier iets aan te doen. Samen met onder andere ID&T is hij nu de DJ-omgeving opnieuw aan het vormgeven.

Roza Rashaan – Song to the moon
Sopraan Roza Rashaan komt op vanuit het publiek van TEDxYouth@Delft en zingt een stuk uit de opera van Antonín Dvořák: Het stuk Měsíčku Na Nebi Hlubokém (Song to the moon) uit Rusalka.

Julian Yoshi van Vliet – Duurzame surfboards
Julian Yoshi van Vliet is surfer en repareert boards op FAST in Scheveningen. Hij studeerde duurzaam ontwerpen en maakt zich nu met zijn eigen bedrijf JY boards sterk voor duurzaam gemaakte surfboards uit gerecyclede en duurzame grondstoffen.

Rudebeats – Live looping one man band
Rudebeats begon op zijn veertiende met het schrijven van rhymes en gedichten die al snel verdacht veel op raps begonnen te lijken. Hij kreeg de rapsmaak te pakken en begon nummers op te nemen met andere jongens uit de scene. Hier ontdekte hij zijn roeping: human beatboxing.

Inmiddels is Rudebeats uitgegroeid tot een creatieve multi-instrumentalist met een geheel eigen stijl. Zijn talent blijft niet onopgemerkt; zo verzorgt hij voorprogramma’s van Giovanca, speelt oa. op Jazzfestival Delft, Dunya Festival en Meet the Streets. Ook treedt hij al regelmatig op in het buitenland waaronder Engeland, Frankrijk, Denemarken, Aruba, Dubai en Abu Dhabi.

Mirte Kraaijkamp – Sterker worden na een ongeluk
‘Toen ik in Delft ging studeren ben ik gaan roeien bij Laga. Gewoon voor de lol’. Daaraan kwam een abrupt einde tijdens een goed feest. Daarna kon ik nog maar aan een dingen denken; ik wil roeien, en ik wil hard roeien en dat is precies wat ik heb gedaan. Maar niet voordat ik eerst iets moest uitvinden.’

Mirte wilde, ondanks een ongeluk waarbij de ze een arm, schouder en een deel van haar gezicht verbrandde, op trainingskamp. Ze wilde namelijk wereldkampioen roeien worden. Door veel trainen ging het langzaam steeds beter. Ze kreeg echter wel last van aanvallen van boosheid.

Psychische problemen kunnen voorkomen door dit soort gebeurtenissen. Mirte leerde omgaan met haar boosheid waardoor de trainingen juist beter gingen. Ze gebruikte daarbij drie regels:
1) Ik ga niet boos worden
2) Ik ga geen dingen kapot maken
3) Ik ga niemand uitschelden

Ze maakte een plan om wereldkampioen te worden en voerde die met succes uit. Trainen gaat niet alleen over groter en sterker worden. Trainen zit ook vooral in je hoofd.

Pieter van Boheemen – Een biolaboratorium voor hackers
Bij Waag Society heeft Pieter het Open Wetlab geopend, een biolaboratorium voor hackers. Elektronica en software leerde hij zichzelf aan, maar voor biotechnologie moest hij nog naar de universiteit. In het Open Wetlab kan iedereen nu spelenderwijs van alles met DNA, eiwitten en bioreactors uitproberen. Pieter begon bijvoorbeeld een eigen bedrijf in Malariatests.

Ikenna Azuike – What’s up Africa?
Ikenna Azuike used to be a lawyer, wearing a suit and sitting behind a desk all day, reading lots and lots of documents. He gave it all up to start as the host of ‘the best damn African comedy news show on the planet: What’s up Africa”. A satirical and very successful videoblog about Africa. He started the blog because a lot of people have a very cliche view on Africa. Of course there is a lot of famine and a lot of war.

Ikenna thinks surprises are awesome and Africa is full of surprises too. If you do a bit of digging you find out that Africa is booming; economically, technologically, creatively.