Editie 2012

Hieronder kan je nog eens alle filmpjes van TEDxYouth@Delft 2012 terugkijken!

Sven Snel – een vijfsterrenhotel voor auto’s
School was het niet helemaal voor Sven. Na veel omzwervingen heeft hij een MBO-opleiding gevolgd en is zo de hotelbranche ingerold. Nu een aantal jaren later is hij een succesvolle jonge ondernemer met zeer tevreden klanten. Zijn onderneming? Een vijfsterrenhotel vlakbij Schiphol, maar dan niet voor mensen, maar voor auto’s!

Maarten Hunink – De wereld verbeteren, maar hoe?
Iedereen wil de wereld verbeteren, maar hoe doe je dat? En waar begin je? Maarten vond een creatieve oplossing voor die vraag waardoor hij o.a. een maand zonder elektriciteit leefde en in Zwitserland terecht kwam om zijn kleding te onderzoeken. Op TEDxYouth@Delft vertelt hij hoe het zover kwam en waarom.

Yoram Mekking – School at Sea
Yoram Mekking is 17 jaar oud en zit in 6 vwo van het Grotius College. Met School at Sea heeft hij een halfjaar over de wereld gezeild en hij kan nu een driemastschoener zeilen. Toch is zeilen niet het belangrijkste wat hij heeft geleerd. Wat dat is, gaat hij dinsdag 20 november aanstaande in negen minuten met je delen.

Djuna Maes – van taaislijmziekte naar marathon
Djuna Maes heeft een taaislijmziekte. Die ziekte zorgt ervoor dat verschillende organen worden aangetast tot een punt dat ze niet meer werken. In 2009 en in 2010 kreeg ze nieuwe longen. Een anonieme donor redde haar leven.

Niet alleen kan ze nu weer zingen, werken en plannen maken… Ze ging van 5 meter lopen naar 5 kilometer rennen in 40 minuten, afgelopen maart tijdens de marathon van Rotterdam. ‘What a difference a day makes’.

Mattho Mandersloot – eerste Europese wereldkampioen Taekwondo Poomsae
Mattho Mandersloot (17) wil in 2013 als eerste Europeaan het Wereldkampioenschap Taekwondo Poomsae winnen. Dat is zijn droom sinds dat hij op zijn zevende met taekwondo begon. Dit jaar deed hij cum laude eindexamen aan het Barlaeus Gymnasium en nu kan hij zich volledig focussen op zijn sport. Om zich voor te bereiden op de kwalificatie gaat hij 4 maanden een intensief trainingskamp volgen bij grootmeester Kang Shinchul in Zuid-Korea.

Dat is niet uit de lucht komen vallen. Mattho vertelt wat volgens hem de enige manier is om een droom te verwezenlijken. En hoe hij dat gebruikt heeft om via crowdfunding steun voor zijn droom te werven en zo zijn trainingskamp in Zuid-Korea te bekostigen. Eind november vertrekt hij naar Seoul.

Bilal al Mashta – Ontdekkingstocht door de modewereld
Bilal is oprichter van het modehuis Guy Vernes. Tijdens TEDxYouth@Delft vertelt hij over zijn ontdekkingstocht in de modewereld, waarbij hij kleding heeft ontdekt als medium om verhalen te vertellen. In deze talk, herinnert Bilal ons aan de kracht van verhalen en laat zien hoe hij met kleding mensen dichter bij elkaar probeert te brengen.

Boyan Slat – Hoe oceanen zichzelf kunnen schoonmaken
Boyan Slat vertelt over een revolutionaire manier van schoonmaken van de oceanen. Door gebruik te maken van de natuurlijke stromingen kunnen de oceanen er zelf voor zorgen dat het afval wordt verzameeld.

Nele van Driessche – kookboek voor diabetespatienten
Diabetespatiënte Nele Van Driessche (17) heeft een kookboek ontwikkeld waarin ze vooral jonge diabetespatiëntjes en hun ouders een hart onder de riem wil steken en wil duidelijk maken dat je ook met suikerziekte nog kan genieten van het leven.

Karim Amrani – Iedereen is een superheld
Als onderzoeker, uitvinder, kunstenaar en ondernemer gaat Karim Amrani door het leven. Zijn doel is om mensen te inspireren zodat zij het beste uit zichzelf zullen halen en als collectief de wereld tot een betere plek maken. Karim Amrani gelooft dat er in iedereen een superheld schuil gaat. Het onderwijs, de economie en de rest van de maatschappij ziet hij als entiteiten die deze superkrachten onderdrukken.

Zijn missie is daarom om tegen deze duistere systemen te strijden, en de superkrachten uit mensen te bevrijden. De wereld heeft genoeg ja-knikkende-zombies. Het is tijd voor een generatie superhelden.

Anna Oosterling – 23 jaar en tourmanager van Chef’Special
Anna Oosterling (23) is tourmanager van Chef’Special, doet zaal- en stagemanagement op de grotere muziekevenementen en festivals en boekt een Nederlandse en Belgische DJ act. Regelmatig krijgt ze de vraag hoe ze dat op zo’n jonge leeftijd voor elkaar heeft gekregen. Haar antwoord luidt dan altijd: kansen krijgt je niet, kansen creëer je zelf, en dan pak je ze met beide handen aan. Op TEDxYouth gaat ze haar tijdslijn af en laat ze zien hoe je kansen herkent en wat de invloed van het grijpen van die momenten kan zijn.

Merlijn Twaalfhoven – muziek maken met het publiek
Merlijn Twaalfhoven maakt live muziek met het publiek op #TEDxYouthDelft

Linda Kreuzen – singer-songwriter
Linda Kreuzen heeft meegedaan met het TV programma “De beste singer-songwriter van Nederland”

Nout van Zon – Iedereen kan astronaut worden
In 2014 gaat Nout met Space Expedition de ruimte in als jongste astronaut. Als klein jongentje droomde hij al van lucht- en ruimtevaart. Inmiddels studeert hij aan de TU Delft. Op TEDxYouth@Delft vertelt hij over zijn passie voor onze planeet en hoe hij het voor elkaar heeft gekregen een ruimtereis te winnen!

Sotiri Antonakoudis – A change is gonna come
Sotiri Antonakoudis zong “A change is gonna come” van Sam Cooke bij de Voice of Holland met veel succes. Bij TEDxYouthDelft zingt hij het nog eens voor ons.

Olivier Zwolsman: Kinderen in sloppenwijken helpen met vuilniszakken
Een ervaring met grote impact stimuleerde Olivier (33) om niet aan de zijlijn toe te kijken maar actief een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Hij ontwikkelde een idee dat jaren bleef rondspoken in zijn hoofd.

Tot een paar maanden geleden. Nu lijkt het erop dat zijn droom werkelijkheid wordt. Maar wat gebeurde er precies een paar maanden geleden? Wat bracht de verandering teweeg?